INAUGURACIÓ DEL CEMENTIRI

Durant l’any 2022 s’iniciàren les tasques de rehabilitació del mur del cementiri que havia sofert un despreniment en anys anteriors. Amb aquesta actuació es dugué a terme una intervenció arqueològica d’emergència i posteriorment les tasques pròpies de rehabilitació. Des de l’Associació d’Amics del Castell es vetlla per les actuacions de jardineria i també la commemoració dels gelidencs enterrats en l’espai.

El dia 27 de novembre de 2022 es dugué a terme la inauguració conjuntament amb l’Ajuntament de Gelida i la col·laboració d’altres entitats municipals com la Coral Vallbardina, l’Esbart Rocasagna i els Vailets de Gelida.

Fou un acte solemne i també festiu destinats a tots els gelidencs i gelidenques que recuperaven part del seu patrimoni històric municipal amb una  participació de la ciutadania que s’ha comptabilitzat als 100 assistents.

Es recupera per a tots els gelidencs i les gelidenques I’espai del cementiri del Castell de Gelida. Més de 12 anys des que el mur va caüre, el podem tornar a tenir reconstruït. I aixo, és gràcies a molta feina i a la Generalitat, que ens ha acompanyat en aquesta important acció per Gelida.


En primer lloc, vam recuperar la propietat tant de l’església com del cementiri del Castell, tot negociant amb el Bisbat i aconseguint que aquest en retornés, mitjançant una donació gratuita, la propietat a l’Ajuntament. A partir d’aquí, es van poder iniciar les obres de reconstrucció del mur, que ha realitzat l’lnstitut Catalá del Sol (INCASOL) de la Generalitat de Catalunya.


Les obres han consistit en la reconstrucció de les parts del mur desplomades i esfondrades i la canalització de les aigües de pluja de la zona de l’esplanada que podía afectar el tram de mur reconstruït, mitjançant la instal·lació de tubs de drenatge per conduir les aigües. També s’ha construït una base d’assentament pel mur. 

Donat que la reconstrucció del mur afectava un jaciment arqueológic, tota l’excavació es va fer per un equip d’arqueólegs, ¡ les restes recuperades estan sent analitzades per la Generalitat. L’actuació al cementiri del Castell ha mantingut l’arbrat existent a l’esplanada.


El cost total de l’obra, ha sigut finalment de 259.233,59 euros, dels quals, el Departament de Cultura de la Generalitat n’ha posat 90.000 euros, 137.827,98 euros la Diputació de Barcelona i els 31.405,61 euros restants l’Ajuntament de Gelida. Amb aquesta obra acabada, Gelida recupera un preciós mirador al poble i al Penedés i un espai de plaça per fer activitats dins el recinte del Castell.








CopyRight © 2023 Associació d'amics del Castell de Gelida | Avís Legal i Política de Privacitat

CopyRight © 2023 Associació d'amics del Castell de Gelida
Avís Legal i Política de Privacitat